Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes  i William Shakespeare  te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na Jurjevo.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanosti i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

                                                                                                                 Tekst preuzet s: http://www.hkz-wi.de/naslovna/svjetski-dan-knjige-i-autorskih-prava.html

 

Zbog  loše epidemiološke situacije u našoj zemlji i u svijetu, ove godine nismo organizirali susrete s književnicima i slična kulturna događanja, no prigodnih sadržaja neće nedostajati.

U galeriji ispod možete pogledati kako smo  Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježavali proteklih godina.

04/19/2021