Čitanjem zanimljivih biografija svjetski poznatih i priznatih osoba, u 4. 3 odjelu danas je obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Naime, kroz  poznati serijal slikovnica Mali ljudi, veliki snovi, koji je konačno izdan i u hrvatskom prijevodu, učenici su se upoznali s prekrasno ilustriranim  životnim pričama istaknutih osoba, od dizajnera i umjetnika do znanstvenika. Priče su to o ljudima koji su ostvarili nevjerojatna dostignuća, no svatko je od njih na početku bio samo dijete s velikim snom.

Prva knjiga govori o međunarodnoj modnoj ikoni Coco Chanel. Nakon majčine smrti, Coco je rane godine djetinjstva provela u sirotištu u kojemu je naučila vješto se služiti iglom i koncem. Poslije je u životu bila pjevačica u kabaretu, krojačica i klobučarka, a naposljetku je postala jedna od najpoznatijih modnih kreatorica u svijetu. 

Iduća je slikovnica posvećena „zvjezdanom” čovjeku – glazbeniku Davidu Bowieju. Kao dijete, mladi David imao je pregršt ideja za pjesme. Inspiriran britanskom pop scenom, počeo je svirati saksofon. Njegov talent za pisanje pjesama i glazbeno umijeće učinili su ga jednim od najvećih glazbenika današnjice.

Što je David Bowie u svijetu glazbe, to je Zaha Hadid u svijetu arhitekture. U dobi od sedam godina Zaha je već dizajnirala vlastitu odjeću i pokućstvo svoje sobe. Četrdeset godina poslije Zaha je, služeći se računalnim programima i tehnologijama, izmijenila lice arhitekture projektirajući zgrade koje prkose gravitaciji.

Njegov genijalni um ne poznaje granice. Kada je Stephen Hawking bio mali dječak, promatrao je zvijezde i razmišljao o svemiru. Premda nikada nije bio najbolji učenik u razredu, znatiželja ga je odvela do najboljih sveučilišta u Engleskoj – Oxforda i Cambridgea. Dovela ga je i do jednog od najvećih znanstvenih otkrića dvadesetog stoljeća – Hawkingova zračenja.

Jeste li znali kako je prvi programski jezik izumila žena? Ada Lovelace odrasla je u Engleskoj, u plemićkoj obitelji. Imala je bujnu maštu i dar za matematiku. Kao odrasla radila je sa slavnim izumiteljem Charlesom Babbageom na jednom od najranijih modela računala. Tako je postala prva programerka na svijetu.

Kada je Frida Kahlo bila tinejdžerica, teška joj je prometna nesreća zauvijek promijenila život. Ostavši nepokretna, počela je slikati u postelji. Njezini autoportreti, na kojima je pokazala bol i patnju, ali i strast prema životu te nagon za preživljavanjem, pretvorili su je u jednu od najslavnijih umjetnica dvadesetog stoljeća.

Na kraju ovog inspirativnog integriranog dana učenici su se prisjetili i nekih njima posebnih i važnih knjiga te zanimljivih likova koje su potom ilustrirali želeći i drugima skrenuti pažnju na knjigu i važnost čitanja.

I doista, kako je davno zaključio  Tin Ujević, knjiga je danas bila prava poslastica.

heart

04/23/2021