Međunarodni dan dječje knjige obilježava se 2. travnja kako bi se potaknula i razvila ljubav djece prema čitanju. Kao nadnevak obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena . Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International board on books for young people), međunarodne neprofitne i nevladine organizacije kojoj je cilj spajanje djece i knjige, ima priliku biti sponzor Međunarodnog dana dječje knjige. Ta sekcija za tu priliku izrađuje plakat, smišlja temu i poruku za svu djecu na svijetu. Inače IBBY, počev od 1956. godine, svake druge godine dodjeljuje najveću svjetsku nagradu za dječju književnost, Andersenovu nagradu, koju dobivaju i pisci i ilustratori za trajni doprinos književnosti za djecu.

                                                                                                         NOVINARSKA SEKCIJA

Preuzeto sa: http://www.gku-bcu.hr

 

smiley

Učenici u razrednoj nastavi odlučili su Međunarodni dan dječje knjige obilježiti ilustriranjem poznatih likova iz bajki i priča te su nam na vrlo maštovit i kreativan način pokazali kako bi knjige za djecu izgledale kada bi se to pitalo onih kome su i namijenjene.

 

Učenici 3.2 razreda posebnu su pažnju posvetili ilustriranju Plesne haljine žutog maslačka iako se tu moglo prepoznati još mnogo drugih priča i likova. Pored malenih ilustracija koje su oslikavane pojedinačno i u različitim tehnikama,  zajedničkim trudom učenika, oslikan je i veliki razredni pano.

 

Razred 4.1 iskazao se u svom šarenilu dječjeg stvaralaštva. Tri medvjeda i gitara, Zlatokosa, Pinokio, Mala sirena  i Ježeva kućica, samo su neke od tema koje su danas oslikane kistom djeteta.

 

U 4.3 razredu učenici su kolažom odjenuli Cesarićevu poznatu Voćku poslije kiše povezavši tako dolazak proljeća s književnošću i poezijom.

 

U 5.1 razredu Mali princ bio je glavni junak radionice kojoj je prethodilo i gledanje ekranizirane priče. Učenici su osim prikazom lika ilustracijama, lik okarakterizirali i pisanom riječi zaokruživši tako cijelu radionicu u zanimljiv plakat.

Bravo!yes

04/01/2016